Bernhard Nordh – min namne

Länge gick jag ovetande om att jag hade en namne. Jag trodde jag var ensam om mitt något ovanliga namn. När jag väl fick reda på att Sverige fostrat ytterligare en Bernhard Nordh blev jag först förvånad, sedan begeistrad. Den andre Bernhard Nordh var nämligen en mycket känd svensk författare. Genast satte jag igång att göra efterforskningar. Vem var författaren Bernhard Nordh och vilka böcker skrev han under sin författarkarriär?

Joel Bernhard Nordh, som är författarens fullständiga namn, föddes i Uppland år 1900. Uppvuxen i en statarfamilj med all den knapphet som det innebär flyttade han som 18-åring till Jämtland för att börja arbeta på ett kraftverk. Nordh hann också med industriarbete i Avesta och Hallstavik under det tidiga vuxenlivet. Författandet då? Jo, efter att han blev skadad i en olycka satte han igång med skrivandet. Under de första åren producerade han över 350 noveller. Jag har läst ganska många, men tyvärr har många försvunnit under åren medan andra är väldigt svåra att få tag på. När novellerna blev mer och mer populära, ja Bernhard Nordh vann faktiskt några novelltävlingar under 1930-talet, kom han att börja med romanförfattandet. Romandebuten skedde 1936 med klassikern Jorden är god. Jag är mäkta stolt över att ha ett exemplar från originalutgåvan hemma i biblioteket. Boken utgavs nämligen senare under titeln Tillbaka till jorden.

Bernhard Nordhs romaner är färgstarka, spännande och verklighetstrogna. De flesta av Nordhs böcker handlar om livet i Västerbottens och Jämtlands fjällområden. Här får läsaren ta del av den norrländska folksjälen genom spännande människoöden i nybyggarsamhällena i norr.

Ju mer jag läser om Bernhard Nordh och fördjupar mig i dennes böcker desto mer fascinerad blir jag av Nordhs osvikliga förmåga att presentera historier och människöden på ett så genuint och chosefritt sätt. Romanernas karaktärer är kraftfulla och fulla av det norrländska lugnet. Även om maten är knapp och den iskalla vinden skär igenom kropp och själ behåller Nordhs karaktärer sitt förnuft. Ingen vedermöda är för svår för att övervinnas.

Av Bernhard Nordhs 28 romaner är det de som handlar om livet i Norrland som är mina favoriter. Måste jag välja en favoritroman får det det nog lov att bli Ingen mans kvinna som gavs ut 1946.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *