Fjällbruden

Under sina sena levnadsår var Bernhard Nordh en bräcklig och sjuklig man. Det tunga arbetet i ungdomen verkade ha satt sina spår. Han fortsatte dock skriva trots en vacklande hälsa. I de sista böckerna han skrev innan sin död 1972 gick Nordh längre tillbaka i tiden. De tre romanerna om Bodil Jonsdotter är förlagda till Norrland under första delen av 1700-talet.

Fjällbruden är den första boken av tre om getarpigan Bodil Jonsdotter. Bodil är en rakryggad, stolt och rättfram kvinna som inte backar för något. Hon borde veta sin plats, men Bodil struntar i det. Alla människor är lika mycket värda i Bodils ögon.

Fjällbruden inleds med att en björn härjar bland stugorna och dödar ett stackars får. Eftersom Bodil ansvarar för fåren och getterna är hon den skyldiga och måste bestraffas. Bestraffning för en olycka är dock inget Bodil ställer upp på. Hon ger sig därför av på egen hand, rakt ut i vildmarken. Hon stannar till i gruvsamhällena i inlandet och klarar sig ganska bra. När hon möter vilden Haldor anar man dock att någonting kommer att snett. Icke då! Bodil flyttar snart in hos Haldor och blir fjällbruden.

Böckerna om Bodil Jonsdotter är uppfriskande. Det är inte många romaner från den här tiden som har en kvinna som huvudperson. Dessutom är Bodil stark. Hon är inget offer, som så många andra kvinnliga romanpersoner.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *