I Marsfjällets skugga

En av de mest utlånade böckerna på biblioteken fram till 1980-talet var I Marsfjällets skugga. Det är en roman som påminner om Jack Londons äventyrsromaner där vildmarken är i fokus. I Marsfjällets skugga är ett Norrlands-epos som till stor del bygger på folkminnen som Bernhard Nordh själv samlat in under sin tid i Jämtland och Västerbotten.

I Marsfjällets skugga utspelar sig i den lilla nybyggarbyn Vilhelmina på 1850-talet. Huvudpersonen är Lars Pålsson, som sätter bo med sin fru och sina barn vid Marsfjället. Det är ingen lugn och fridfull plats att bo på. Samerna vill inte gärna ha nybyggare omkring sig. Dessutom stryker vilda djur omkring den lilla täppa där familjen Pålsson bor.

Bernhard Nordh berättar insiktsfullt och kärnfullt om Lars Pålssons vedermödor. I detalj beskrivs Pålssons strävan efter att överleva i vildmarken. Familjen levde på vad naturen kunde erbjuda. I tider var det inte mycket mat man kunde få av skogen och sjöarna. För att få tag på verktyg och jaktredskap var Pålsson tvungen att jaga vilda djur och sedan bege sig till den närmsta staden Åsele för att idka byteshandel.

Det är fascinerande att läsa Bernhard Nordhs berättelser om Lars Pålsson och dennes vardag. Även om det bara är 150 år sedan händelserna i boken utspelar sig så känns det som en helt annan värld. Visst har jag hört talas om att det var ett slitsamt leverne för nybyggarna i Norrland, men Pålssons historia i boken I Marsfjällets skugga visar på hur eländigt det faktiskt kunde vara. Det är synd att ungdomarna inte läser Pålsson i skolan nuförtiden. Då hade de fått en mer rik kunskap om Sveriges historia.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to I Marsfjällets skugga

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *