I min gröna ungdom

Vill man lära känna Bernhard Nordh på djupet och förstå hur han kunde skriva så fantastiska romaner är boken I min gröna ungdom ett måste. Denna roman är nämligen självbiografisk. Det känns nästan som att Bernhard Nordh tänkte att ett så spännande och händelserikt liv som det han själv levde borde dokumenteras på något sätt. Nu är kanske inte allt i boken strikt självbiografiskt. Känner jag Bernhard Nordh rätt så kan han ha kryddat vissa historier lite grann. Huvudlinjerna torde dock vara sanna.

Händelserna och historierna i I min gröna ungdom spänner från den tid då Bernhard Nordh lämnade familjen i Uppsala för att uppleva äventyret i Norrland tills dess att han nådde punkten då han kunde satsa på sin författarkarriär.

I romanen I min gröna ungdom bjuds läsaren på en spännande skildring av hur en ung pojke utvecklas till att bli en vuxen man. Han tar sig från ungdomen till vuxenlivet på egen hand, och hanterar alla motgångar helt själv. Naturen finns med som både en protagonist och en antagonist genom hela boken. Nordh lever med naturen och får sin mat från skog och sjö. När det blåser kallt kämpar han mot naturen med alla sina krafter.

Självbiografiska bildningsromaner kan ibland bli lite långtråkiga och tappa stunsen efter ett par sidor. I min gröna ungdom är inte en sådan roman. Tempot är snabbt och den nordhska humorn finns överallt.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *