Offerbäcken

Många litteraturkritiker menar att Bernhard Nordh försökte härma den amerikanske författaren Jack London. Jag förstår inte vad de menar. Likheterna mellan Nordh och London är visserligen många, men det finns väl ingen litterär genre som bara omfattar en författare? Jack London skrev äventyrsromaner om livet i vildmarken och livet till sjöss. Dessutom innehåller några av romanerna ganska frän samhällskritik. De flesta av Bernhard Nordhs romaner är skildringar av livet i de norrländska nybyggarsamhällena under 1800- och 1900-talen. En värld som förmodligen var helt okänd för Jack London.

Offerbäcken är dock en roman som Jack London skulle varit stolt över. London var nämligen inte särskilt humoristisk, vilket Nordh definitivt var. Offerbäcken innehåller heta kärlekshistorier, humor i överflödig (dock en något ironisk och bister humor) och kraftfulla personbeskrivningar. Det är svårt att inte förälska sig i romanens rika persongalleri.

Simon har varit på strapatser i ishavet och kommer hem som en förmögen man. En sak han inte är rik på är dock kärlek. En av kvinnorna, Inga, som lämnat Simon är nu tillsammans med Dan, den ena halvan av ett tvillingpar. Problemet är att Dan och hans bror Levi är identiska, vilket ställer till lite besvär för Inga. Matti återvänder från en tid som kringstrykare i Stockholm. Tillsammans med tvillingarna tar han sig till Offerbäcken för att arbeta i skogen. Här bor Hilda, som av en händelse råkar vara änka.

Jag har läst Offerbäcken säkert fem gånger och jag skrattar gott varje gång. Det är inte så att Bernhard Nordh är tydlig med humorn i boken. I stället smyger den sig på och ibland sitter jag med ett leende på läpparna utan att riktigt veta varför.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *